Skip to main content

Pirot

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Pirot > Prilozi > Prva imaga rutave bube (Tropinota hirta)
Prva imaga rutave bube (Tropinota hirta)

Na lokalitetima Prisjansko naselje (kruška I jabuka) i Bela Palanka (trešnja), registrovana su prva imaga rutave bibe ( Tropinota hirta; Epicometis hirta ).

Sa povećanjem dnevnih temperatura, imaga se prvo sreću na korovskim vrstama kao što je maslačak, da bi kasnije prelazio na cvetove raznih voćnih vrsta koje tom prilikom izgriza i oštećuje. Hrani se cvetom korovskih vrsta, voća, cveća, prezimi imago u zemljištu, a ima jednu generaciju godišnje. Prisustvo korovske vrste maslačka Taraxacum oficinale  u voćnjaku je poželjno jer se rutava buba hrani cvetom maslačka (pa se ne preporučuje njegovo uklanjanje iz voćnjaka).

Suzbijanje je veoma teško jer se u vreme cvetanja voćnih vrsta ne preporučuje primena insekticida.

Proizvođačima se u narednom periodu preporučuje da se u zasadima voća postave posude bele i plave boje koje služe za privlačenje i izlovljavanje insekata pa se tako smanjuje njihova brojnost. U posude treba sipati vodu sa malo deterdženta, ili sirup od jagode, jabuke, negro bombone koje takođe privlače insekte. Posude treba prazniti svakodnevno i postaviti što više posuda po ivičnim delovima parcele ili voćnjaka.

U slučaju intenzivnije pojave primeniti registrovani insekticid Mavrik EW(a.m.taufluvalinat), 0,3l/ha

Slika 1: Lovna klopka

Slika 2: Feromonska klopka

Slika 3: Imago rutave bube

Comments

There are no comments yet for this post.