Skip to main content

Pirot

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Pirot > Prilozi > Ružin gundelj (Cetonia aurata) na kupini
Ružin gundelj (Cetonia aurata) na kupini

Na području delovanja RC Pirot, u zasadima kupine u toku je glavna berba: većina plodova obojena (BBCH 87).

Vizuelnim pregledom zasada na lokalitetu Gorčinci, utvrđeno je prisustvo odraslih jedinki ružinog gundelja (Cetonia aurata) u niskom procentu napada.

 

Ova štetočina poznata je i pod imenom Buba zlata ili Zlatna mara. Odrasla jedinka je jako uočljiva, metalno zlataste boje koja se najčešće preliva na zelenu, mada može biti i bakarna. Između grudi i pokrioca ima karakterističnu trouglastu pločicu. Ove štetočine su jako dobri letači, prave jaku buku prilikom leta i najaktivniji su za vreme sunčanih dana. Uglavnom napadaju sočne, meke, zrele plodove iz kojih sisaju sokove., što dovodi do smanjenja prinosa i njihovog kvaliteta. Kada se jave u velikom broju mogu naneti izuzetno velike štete.

Suzbijanje:

Do sada registrovane brojnosti ove štetočine na teritoriji Pirota nisu bile ekonomski značajne, te se hemijske mere zaštite ne preporučuju. Takođe, primena insekticida se ne preporučuje zbog nemogućnosti poštovanja karence u periodu sazrevanja plodova.

Preporučuje se mehaničko suzbijanje ove štetočine koje se ogleda u postavljanju lovnih klopki. Klopke su napravljene od posuda plave, žute ili bele boje u koje se sipa mešavina vode i nekog slatkog napitka ili deterdženta za sudove.

Comments

There are no comments yet for this post.