Skip to main content

Region Pančevo

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Pančevo > Prilozi > Repičin sjajnik
Repičin sjajnik

Na teritoriji RC Pančevo, usevi uljane repice se nalaze u fenofazi glavna cvast vidljiva odozgo u sredini najviših listova (BBCH 51).

 

 

Vizuelnim pregledom useva i pregledom Merikovih posuda, registrovano je prisustvo imaga repičinog sjajnika (Melighetes aeneus), ali za  sada su brojnosti ispod praga štetnosti od 0,8 do 1 imaga po cvasti.

 

Repičin sjajnik ima jednu generaciju godišnje i prezimljava u stadijumu imaga. Ova štetočina se hrani  polenom, ali kada se fenofaza cvetnih pupoljaka produži, zbog niskih temperature ili opšteg stanja useva, može da nanese veće štete. Repičin sjajnik se u potrazi za polenom hrani pupoljcima, koje buši i izgriza sa unutrašnje strane. Napadnuti pupoljci se ne otvaraju, suše se i otpadaju, što dovodi smanjenja prinosa.

 

U ovom momentu je aktivnost repičinog sjajnika zbog padavina i niskih dnevnih tempertura umanjena. U narednom periodu najavljuje se povećanje temeperatura što će uticati na povećanje aktivnosti ove štetočine.

 

Hemijske mere zaštite se za sada ne preporučuju, a  RC Pančevo nastavlja sa redovnim praćenjem ove štetočine i signaliziraće pravo vreme za tretman.

Comments

There are no comments yet for this post.