Skip to main content

Region Pančevo

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Pančevo > Prilozi > Pregled zemljišta na prisustvo žičara pred setvu š. repe
Pregled zemljišta na prisustvo žičara pred setvu š. repe

Na teritoriji RC Pančevo, u toku su pripreme za setvu šećerne repe.

Tokom predhodnih godina vršen je monitoring žičara (fam. Elateridae) putem feromonskih klopki, kao i pregledom uzoraka zemljišta na prisustvo žičara i u većini slučajeva brojnost ovih štetočina je bila mnogo veća od kritične.

 

Proizvođači su se snalazili tako što su kupovali semena tretirana insekticidom u toku dorade ili su unosili granulisane ili tečne insekticide u zonu redova biljaka, istovremeno sa setvom uz inkorporaciju, a da pre toga nisu proveravaili brojnost žičara na svojoj njivi, a štete od žičara su i dalje bile prisutne.

 

Poljoprivrednim proizvođačima se preporučuje da na svojim parcelama, predviđenim za setvu šećerne repe, sprovedu uzorkovanje zemljišta u cilju utvrđivanja prisustva žičara. Uzorci se uzimaju iskopavanjem jama najčešće 50x50x50cm ili 25x25x30cm na težim zemljištima. Na parcelama do 5 ha pregleda se 5 do 10 uzoraka, a na većim, na svaka 2 ha uzima se po jedan uzorak. Kao kritičan broj za usev šećere repe kod nas se smatra prisustvo preko 1 larve žičara po m² u više od 20% uzoraka. Ukoliko se utvrdi znatno veća brojnost larvi žičara od navedene treba odustati od setve.

 

Takođe, na starim repištima postavljene su feromonske klopke u cilju ulova imaga sive repine pipe (Bothynoderes punctiventris).  Za sada nije registrovan ulov imaga ove štetočine, ali se u narednom periodu očekuje povećanje temperatura i pojava imaga.

RC Pančevo nastavlja sa praćenjem ove ekonomski najznačajnije štetočine šećerne repe i blagovremeno će signalizirati vreme za sprovođenje mera zaštite.  

Comments

There are no comments yet for this post.