Skip to main content

Region Pančevo

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Pančevo > Prilozi > Štetočine u plasteničkoj proizvodnji krastavca
Štetočine u plasteničkoj proizvodnji krastavca

Na teritoriji RC Pančevo pregledom plasteničke proizvodnje krastavca registrovano je da se usevi nalaze u fazi razvijeno sedam pravih listova na glavnom stablu (BBCH-17).

 

Vizuelnim pregledom biljaka registrovano je prisustvo larvi tripsa (Thysanoptera) i običnog paučinara (Tetranychus urticae).

 

Pored direktnih šteta koje prouzrokuju sisanjem biljnih sokova, tripsi su i prenosioci velikog broja biljnih virusa. Ovi štetni organizmi mogu predstavljati i ograničavajući faktor prilikom izvoza našeg povrća zbog karantinskog statusa koji imaju u nekim zemljama gde se izvozi naše povrće.

U ovom periodu proizvodnje, i sa ovako malom brojnošću ove štetočine, preporučuje se postavljanje žuto-plavih lepljivih klopki za monitoring prisustva i izlovljavanje tripsa.

 

Usled ishrane grinja, na napadnutim biljkama,  dolazi do sušenja listova što može dovesti do defolijacije. Preporuka proizvođačima je obilazak i pregled svojih useva na prisustvo ovih štetočina. Ukoliko se registruje njihovo prisustvo preporučuje se sprovođenje hemijskih mera zaštite nekim od registrovanih akaricida.

 

Comments

There are no comments yet for this post.