Skip to main content

Region Pančevo

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Pančevo > Prilozi > Plamenjača soje (Peronospora manshurica)
Plamenjača soje (Peronospora manshurica)

Na teritoriji RC Pančevo, u usevu soje (na 10% biljaka) registrovani su simptomi plamenjače (Peronospora manshurica). Soja se nalazi u fenofazi prisutni cvetni pupoljci, još pokriveni lišćem (BBCH 50).

Simptomi se manifestuju na licu lista u vidu svetlozelenih ili žućkastih pega nepravilnog oblika, različite veličine (slika 1). S naličja lista pri vlažnim uslovima, u okviru pega javlja se obilata micelijska navlaka od konidiofora i konidija, po čemu se plamenjača razlikuje od drugih bolesti soje (slika 2).

Slika 1: Izgled zaraženog lista soje sa lica

Slika 2: Izgled zaraženog lista soje sa naličja

Labaoratorijskim pregledom registrovane su konidiofore sa konidijama (slika 3), koje raznošene putem vetra, omogućavaju širenje zaraze tokom vegetacije.

Slika 3: Razgranate konidiofore s konidijama gljive (Peronospora manshurica)

Mere zaštite kojima možemo suzbijati plamenjaču soje su agrotehničke i hemijske.

Od agrotehničkih mera primenjivati plodored, setvu zdravog semena i otpornih sorti, kao i zaoravanje biljnih ostataka posle žetve kako bi se smanjio infekcioni potencijal.

Zaštita useva primenom fungicida u toku vegetacije se kod nas obično ne sprovodi, ali je ona moguća ako za to postoji potreba. U tom slučaju mogu se koristiti fungicidi na bazi metalaksila.

 RC Pančevo nastavlja da prati uslove i dalji razvoj bolesti.

Comments

There are no comments yet for this post.