Skip to main content

Region Pančevo

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Pančevo > Prilozi > Dozrelost pseudotecija Venturia inaequalis, VIII nedelja praćenja
Dozrelost pseudotecija Venturia inaequalis, VIII nedelja praćenja

Na teritoriji RC Pančevo, lokalitet Pančevo i Banatski Brestovac,  vizuelnim pregledom zasada jabuke je utvrđeno da se sorta Zlatni Delišes i sorta  Ajdared nalaze u fazi zeleni listići oko 5 mm iznad ljušture pupoljaka (BBCH 09).

Laboratorijskim pregledom pseudotecija prouzrokovača čađave pegavosti lišća i krastavosti plodova jabuke (Venturia inaequalis), sa opalog lišća jabuke, registrovano je prisustvo zrelih askospora u askusima.

Kod sorte Ajdared, od 50 pregledanih pseudotecija, u 36 pseudotecija nema formiranih askospora, u 6 je do 25%  formiranih askospora , a u 8 pseudotecija je 25-50% formiranih askospora te je procenat dozrelosti 11 %.

Kod sorte Zlatni Delišes od 50 pregledanih pseudotecija, u 32 pseudotecija nema formiranih askospora, u 8 je do 25% formiranih askospora, a u 10 pseudotecija je 25-50% formiranih askospora, te je procenat dozrelosti 14 %.

 
 

 

RC Pančevo nastavlja sa praćenjem dozrelosti pseudotecija navedenog patogena.

 

Comments

There are no comments yet for this post.