Skip to main content

Region Pančevo

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Pančevo > Prilozi > Štetočine u usevu uljane repice
Štetočine u usevu uljane repice

Na teritoriji RC Pančevo vizuelnim pregledom useva uljane repice ustanovljeno je prisustvo repičinog sjajnika (Meligethes aeneus) i rutave bube (Tropinota hirta).

 

Uljana repica se, u zavisnosti od sorte, nalazi u fenofazi od prvi cvetovi otvoreni do 30% cvetova glavne cvasti otvoreno (BBCH 60-63).

 

Repičin sjajnik (Melighetes aeneus) u početku pravi kratke letove i grupiše se na cvetove okolnih biljaka, a zatim po lepom i suvom vremenu doleće na polja pod uljanom repicom. Imago se hrani polenom i veoma je proždrljiv i može ošteti veliki broj cvetnih pupoljaka. U potrazi za polenom, imaga oštećuju cvetne pupoljk, pri čemu bivaju oštećeni i prašnici koji su još uvek nežni, što dovovdi do pojave sterilnosti i preranog opadanja pupoljkaka (slika 1).

 

Slika 1: Imago repičinog sjajnika

 

Kod veće brojnosti, prema EPPO standardu PP2/8(1) 8 imaga/biljci, mogu se koristiti insekticidi u cilju suzbijanja repičinog sjajnika:

·         Nurelle-D  (hlorpirifos + cipermetrin)  0,75-1l/ha

·         Talstar (bifentrin) 0,1-0,2 l/ha

·         Fastac (alfacipermetrin) 0,1 l/ha

 

Za sada mere zaštite ne treba preduzimati, jer trenutna brojnost repičinog sjajnika (1-4 imaga/biljci) ne prelazi prag štetnosti.

Po obodima parcele, registruje se početak napada rutave bube (Tropinota hirta) koja će se sa cvetanjem intenzivirati. Štete nanose samo odrasli insekti u periodu dopunske ishrane  (slika 2).

Slika 2: Rutave bube

Suzbijanje rutave bube je otežano s obzirom da je njena aktivnost najveća u vreme cvetanja biljaka, što se podudara sa aktivnošću pčela i brojnih drugih polinatora.

Comments

There are no comments yet for this post.