Skip to main content

Region Novi Sad

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Novi Sad > Prilozi > Krompirov moljac (Phthorimaea operculella)
Krompirov moljac (Phthorimaea operculella)

Na području delovanja RC Novi Sad rane sorte krompira se nalaze u fazi većina lišća požutelo do faze vađenje krtola (BBCH 93-99), dok se kasne sorte nalaze u različitim fazama cvetanja (BBCH 61-65).

Na feromonskim klopkama postavljenim u useve krompira (lokalitet Gložan) svakodnevno se beleže ulovi odraslih jedinki krompirovog moljca (Phthorimaea operculella).

U toku je let treće generacije ove štetočine. Brojnosti na klopkama su za sada niske i ne predstavljaju rizik od nastanka šteta, ali je neophodno usmeriti pažnju na sve preventivne mere kontrole:

·        Na parcelama na kojima se krompir neće vaditi u narednom periodu neophodno je stalno održavanje bankova i navodnjavanje, u cilju zatvaranja pukotina i sprečavanja polaganja jaja na krtole

·        Skratiti vreme od sazrevanja cime ili desikacije do vađenja krompira

·        Vađenje se mora uskladiti sa mogućnošću sklanjanja krtola sa njive. Krtole ne ostavljati na parcelama, već što pre unositi u skladišta (slika 2)

·        U skladištima temperatura vazduha mora biti ispod praga razvoja krompirovog moljca (<10°C). Na svim otvorima skladišta moraju biti obezbeđena gustim mrežama kako bi se sprečio ulazak odraslih jedinki

·        Pratiti preporuke na portalu PIS-a

Hemijske mere zaštite za sada se ne preporučuju, a RC Novi Sad nastavlja sa praćenjem ove štetočine.

Comments

There are no comments yet for this post.