Skip to main content

Region Novi Sad

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Novi Sad > Prilozi > Štetočine na strnim žitima
Štetočine na strnim žitima

Na teritoriji rada RC Novi Sad pregledom useva strnih žita (BBCH 59-71)uočeno je prisustvo larvi žitne pijavice (Lema melanopus), vašiju (Aphididae) kao i žitnih stenica (Eurygaster spp.)

Larve žitne pijavice nanose štete izgrizajući listove u vidu uzdužnih pruga. Prvi simptomi se najčešće uočavaju na obodima parcele (napadnuda mesta poprimaju beličastu boju), a kasnije se šire ka unutrašnjosti. Prag štetnosti je 0,5-1 larva po biljci.

Larva žitne pijavice

 

Vaši strnih žita nanose štete hraneći se na listovima, stabljici i klasu (sisanjem biljnih sokova), što dovodi do slabljenja biljke. Takođe se prvo uočavaju na ivicama, dok se kasnije šire ka sredini parcele. Prag štetnosti je 30% napadnutih klasova pre cvetanja i 70% klasova tokom i nakon cvetanja.

Vaši na klasu

 

Žitne stenice najveće gubitke pričinjavaju na pšenici, a oštećenja se manifestuju na više načina: izostajanje klasanja ukoliko je oštećen centralni izbojak, pojava belih „šturih“ klasova kao posledica sisanja stabljike u početku klasanja, pojava zakržljalih klasova usled isisavanja delova klasa kao i manja ili veća oštećenja zrna u zavisnosti od momenta ishrane stenice. Zrno može biti oštećeno u predmlečnoj, mlečnoj i punoj zrelosti, a mesto uboda se lako uočava na plevicama.
 
Stenica na klasu
 
 

Comments

There are no comments yet for this post.