Skip to main content

Niš

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Niš > Prilozi > Pojava i suzbijanje rutave bube (Tropinota hirta)
Pojava i suzbijanje rutave bube (Tropinota hirta)

Vizuelnim pregledom zasada  koštičavih voćnih vrsta (višnja i šljiva)  koje se nalaze u fazi početka cvetanja ili punog cvetanja, na lokalitetu Merošina,  registrovana je pojava rutave bube (Tropinota hirta) koja će se sa cvetanjem i porastom temperature intenzivirati.

Štete nanose samo odrasli insekti, koji se hrane prašnicima, tučkom, a u nedostatku hrane i pupoljcima. Ima jednu generaciju godišnje i  prezimljava kao  odrasla jedinka u zemlji na dubini do 10 cm. Imago rutave bube je dobar letač i najaktivniji je u najtoplijem delu dana  u periodu od 11 - 16 časova.

Upozoravamo proizvođače da može doći do masovnije pojave imaga rutave bube sa porastom temperature.

Preporuka proizvođačima je da pregledaju svoje zasade u najtoplijem delu dana, naročito na obodnim delovima parcela  i ukoliko uoče rutavu bubu sprovedu mere njenog mehaničkog izlovljavanja. U voćnjacima treba postaviti lovne posude plave ili bele boje napunjene vodom uz dodatak  negro bombona ili nekog voćnog sirupa,  naročito oko rubova parcela. Posude se mogu postaviti na zemlju i u krošnju drveta.  Sadržaj u lovnim posudama redovno menjati.

Prisustvo korovske vrste maslačka (Taraxacum oficinale)  u voćnjacima je poželjno jer se rutava buba hrani cvetom maslačka (pa se ne preporučuje njegovo uklanjanje iz voćnjaka).

Za hemijsko suzbijanje rutave bube registrovan je insekticid:

-           (Mavrik-EW)  0,3 l/ha (a.m. tau-fluvalinat).

Hemijski tretman koristiti samo pri veoma jakom napadu. Radi zaštite pčela tretman obavezno obaviti u večernjim časovima i prethodno obavestiti pčelare.

Rutava buba na cvetu šljive (velika slika)

 

Comments

There are no comments yet for this post.