Skip to main content

Niš

Go Search
Home
Terenski rezultati
Novi Sad
Bačka Topola
Vrbas
Vršac
Zrenjanin
Kikinda
Pančevo
Ruma
Senta
Sremska Mitrovica
Sombor
Subotica
Beograd
Čačak
Jagodina
Kragujevac
Kraljevo
Kruševac
Leskovac
Mladenovac
Negotin
Pirot
Požarevac
Smederevo
Šabac
Užice
Valjevo
Vranje
Niš
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Niš > Prilozi > Pojava i suzbijanje rutave bube (Tropinota hirta)
Pojava i suzbijanje rutave bube (Tropinota hirta)

Vizuelnim pregledom zasada  koštičavih voćnih vrsta (višnja i šljiva)  koje se nalaze u fazi početka cvetanja ili punog cvetanja, na lokalitetu Merošina,  registrovana je pojava rutave bube (Tropinota hirta) koja će se sa cvetanjem i porastom temperature intenzivirati.

Štete nanose samo odrasli insekti, koji se hrane prašnicima, tučkom, a u nedostatku hrane i pupoljcima. Ima jednu generaciju godišnje i  prezimljava kao  odrasla jedinka u zemlji na dubini do 10 cm. Imago rutave bube je dobar letač i najaktivniji je u najtoplijem delu dana  u periodu od 11 - 16 časova.

Upozoravamo proizvođače da može doći do masovnije pojave imaga rutave bube sa porastom temperature.

Preporuka proizvođačima je da pregledaju svoje zasade u najtoplijem delu dana, naročito na obodnim delovima parcela  i ukoliko uoče rutavu bubu sprovedu mere njenog mehaničkog izlovljavanja. U voćnjacima treba postaviti lovne posude plave ili bele boje napunjene vodom uz dodatak  negro bombona ili nekog voćnog sirupa,  naročito oko rubova parcela. Posude se mogu postaviti na zemlju i u krošnju drveta.  Sadržaj u lovnim posudama redovno menjati.

Prisustvo korovske vrste maslačka (Taraxacum oficinale)  u voćnjacima je poželjno jer se rutava buba hrani cvetom maslačka (pa se ne preporučuje njegovo uklanjanje iz voćnjaka).

Za hemijsko suzbijanje rutave bube registrovan je insekticid:

-           (Mavrik-EW)  0,3 l/ha (a.m. tau-fluvalinat).

Hemijski tretman koristiti samo pri veoma jakom napadu. Radi zaštite pčela tretman obavezno obaviti u večernjim časovima i prethodno obavestiti pčelare.

Rutava buba na cvetu šljive (velika slika)

 

Comments

There are no comments yet for this post.