Skip to main content

Niš

Go Search
Home
Terenski rezultati
Novi Sad
Bačka Topola
Vrbas
Vršac
Zrenjanin
Kikinda
Pančevo
Ruma
Senta
Sremska Mitrovica
Sombor
Subotica
Beograd
Čačak
Jagodina
Kragujevac
Kraljevo
Kruševac
Leskovac
Mladenovac
Negotin
Pirot
Požarevac
Smederevo
Šabac
Užice
Valjevo
Vranje
Niš
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Niš > Prilozi > Pregled zasada kupine na pojavu cikada
Pregled zasada kupine na pojavu cikada
Na području Nišavskog okruga zasadi kupine, u zavisnosti od sorte, nalaze se u fazi razvoja plodova i početka sazrevanja.
 
Registrovanjem prisustva oštećenja u vidu zareza na kori grana, kao i lomljenja rodnih grančica kao posledica prisustva i aktivnosti cikada iz roda Cicadetta u pojedinim područjima Srbije, RC Niš je obavio vizuelne preglede na pojavu ove cikade na području Nišavskog okruga.
 
U zasadima kupine nije registrovano prisustvo odraslih formi cikade iz roda Cicadetta niti oštećenja na kori izdanaka i rodnih grančica.
 
Oštećenja u vidu zareza na izdancima prave ženke i u njih polažu jaja u grupama. Na ovim mestima ostaju trajna oštećenja, pa su izdanci i rodne grančice na tim mestima podložni lomljenju. Obzirom da su odrasle forme dobri letači, postoji osnovan rizik od njihovog nalaženja i na novim terenima.
 
RC Niš će u narednom periodu pratiti stanje u zasadima kupine na području okruga i blagovremeno obavesti proizvođače o potencijalnom prisustvu cicada iz roda Cicadetta i merama borbe.

Comments

There are no comments yet for this post.