Skip to main content

Niš

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Niš > Prilozi > Pregled zasada kupine na pojavu cikada
Pregled zasada kupine na pojavu cikada
Na području Nišavskog okruga zasadi kupine, u zavisnosti od sorte, nalaze se u fazi razvoja plodova i početka sazrevanja.
 
Registrovanjem prisustva oštećenja u vidu zareza na kori grana, kao i lomljenja rodnih grančica kao posledica prisustva i aktivnosti cikada iz roda Cicadetta u pojedinim područjima Srbije, RC Niš je obavio vizuelne preglede na pojavu ove cikade na području Nišavskog okruga.
 
U zasadima kupine nije registrovano prisustvo odraslih formi cikade iz roda Cicadetta niti oštećenja na kori izdanaka i rodnih grančica.
 
Oštećenja u vidu zareza na izdancima prave ženke i u njih polažu jaja u grupama. Na ovim mestima ostaju trajna oštećenja, pa su izdanci i rodne grančice na tim mestima podložni lomljenju. Obzirom da su odrasle forme dobri letači, postoji osnovan rizik od njihovog nalaženja i na novim terenima.
 
RC Niš će u narednom periodu pratiti stanje u zasadima kupine na području okruga i blagovremeno obavesti proizvođače o potencijalnom prisustvu cicada iz roda Cicadetta i merama borbe.

Comments

There are no comments yet for this post.