Skip to main content

Leskovac

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Leskovac > Prilozi > Moljac paradajza (Tuta absoluta)
Moljac paradajza (Tuta absoluta)

Na području delovanja RC Leskovac u toku je proizvodnja rasada paradajza. U plastenicima sa grejanjem, usevi paradajza se nalaze u fenofazi vidljivo prvo primarno-sekundarno stablo (BBCH 21).

Najznačajnija štetočina u proizvodnji paradajza je moljac paradajza (Tuta absoluta), a paradajz je ugrožen u svim fazama razvoja, od rasada do biljaka u plodonošenju.

Na feromonskim klopkama postavljenim u plasteniku za proizvodnju rasada paradajza, registruju se prvi ulovi imaga ove štetočine.

imago T. absoluta

velika slika

Odrasle jedinke ove štetočine su noćni leptiri. Ženke polažu sitna, eliptična jaja, uglavnom na listove. Larve pričinjavaju štete na svim nadzemnim delovima biljaka paradajza, prodiru u listove stablo i plodove. Hrane se mezofilom lista ostavljajući epidermis netaknut. Pri tome nastaju karakteristična oštećenja, široke mine nedefinisanog oblika. Plodovi mogu biti napadnuti odmah po formiranju.

Za uspešnu zaštitu useva paradajza od ove štetočine nepohodno je primeniti sve raspoložive mere:

-    Plodosmena paradajza sa biljkama koje nisu domaćini moljca paradajza, a u plastenicima razmak 6-7 nedelja između dva ciklusa proizvodnje

-     Postavljanje feromonskih klopki za utvrđivanje prisustva i praćenje brojnosti populacije, a takođe i za izlovljavanje imaga

-     Postavljanje vodenih klopki kojima je moguće masovnije izlovljavanje imaga

      -     Postavljanje mreža protiv insekata na ulazu u plastenike i  mesta provetravanja

      -      Adekvatno đubrenje i navodnjavanje, uklanjanje napadnutih biljnih delova, listova, plodova, uništavanje korovskih biljaka domaćina

      -        Biološka kontrola – Moguća je upotreba predatorske stenice Macrolophus pygmaeus. Odrasle jedinke i larve ove stenice hrane se jajima i larvama moljca paradajza. Takođe, ova predatorska stenica ispoljava visoku efikasnost u kontroli bele leptiraste vaši.

Hemijske mere zaštite se za sada ne preporučuju.

RC Leskovac nastavlja sa parćenjem ove štetočine.

Comments

There are no comments yet for this post.