Skip to main content

Leskovac

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Leskovac > Prilozi > Preventivne mere u kontroli krompirovog moljca
 Preventivne mere u kontroli krompirovog moljca

Na području delovanja RC Leskovac u toku je setva krompira namenjenog za ranu proizvodnju. Takođe je počela priprema zemljišta za setvu krompira namenjenog za jesenju proizvodnju.

Krompirov moljac (Phthorimaea operculella) je najznačajnija štetočina krompira na području regionalnog centra Leskovac.

Štete nanose larve hraneći se na krtolama, kako tokom vegetacije u polju, tako i u skladištima u povoljnim uslovima mogu da nastave svoj razvoj i povećaju štete na krtolama. Ženke polažu jaja oko biljaka na zemlju, na i u okca na krtolama. Ispiljene larve se ubušuju u krtole i prave hodnike, galerije kroz napadnute krtole. Napadnute krtole gube tržišnu vrednost, podložne se napadu patogena i propadaju.

Uspešna zaštita useva od ove štetočine podrazumeva primenu svih raspoloživih agrotehničkih mera, dok hemijske mere zaštite u suzbijanju krompirovog moljca predstavljaju samo korektivne mere.

Pre sadnje krompira namenjenog za jesenju proizvodnju, koji je i najugroženiji od ove štetne vrste, proizvođačima krompira se preporučuju sledeće mere kontrole:

1.   Sadnja sorti krompira kraćeg vegetacionog perioda, odnosno  rane i srednje rane sorte, jer su najugroženije sorte sa dugom vegetacijom;

2.   Za sadnju koristiti zdrave i neoštećene krtole. Oštećene krtole je neophodno uništiti;

3.   Optimalna dubina setve je 15 cm;

4.   Formiranje visokih bankova čiju kompaktnost treba održavati tokom vegetacije.

Comments

There are no comments yet for this post.