Skip to main content

Region Kikinda

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Kikinda > Prilozi > Repičin sjajnik na uljanoj repici
Repičin sjajnik na uljanoj repici
Na području delovanja RC Kikinda, usevi uljane repice nalaze se u fenofazi od početak rasta stabla do faze prisustni cvetni pupoljci još zatvoreni lišćem (BBCH 30-50).
 
  
velika slika                                     velika slika
 
 
Vizuelnim pregledom useva uljane repice kao i pregledom Merikovih sudova, registrovano je prisustvo imaga repičinog sjajnika (Melighetes aeneus) u niskoj brojnosti usled jutarnjih mrazeva i niskih temperatura u toku dana.
 
 
 
 
Repičin sjajnik spada u grupu najvažnijih štetočina uljane repice, prezimljava u stadijumu imaga u zemlji i ima jednu generaciju godišnje.
 
Porastom temperature zemljišta i temperature vazduha, odrasle jedinke izlaze iz zemlje i mogu se naći na cvetovima maslačka i drugih korova koji rano cvetaju.
 
Ženke repičinog sjajnika polažu jaja u pupoljke, iz jaja se razvijaju larve koje se hrane delovima cveta.
Najveće štete nastaju tokom perioda formiranja pupoljaka. Napadnuti pupoljci se suše, otpadaju što dovodi do smanjenja prinosa uljane repice. Štetnost repičinog sjajnika zavisi od brojnosti imaga, vremena pojave kao i faze razvoja cvetnih pupoljaka. 
 
Od četvrtka se prognozira porast dnevnih temperatura koje će dovesti do povećane aktivnosti pomenute štetočine na poljima pod uljanom repicom.
 
RC Kikinda za sada ne preporučuje hemijske mere zaštite, ali se proizvođačima preporučuje redovan obilazak parcela pod uljanom repicom, praćenje porasta dnevnih temperatura kao i fenofaze razvoja uljane repice.

Comments

There are no comments yet for this post.