Skip to main content

Region Kikinda

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Kikinda > Prilozi > Zdravstveno stanje useva uljane repice
Zdravstveno stanje useva uljane repice
Na području delovanja RC Kikinda, usevi uljane repice se nalaze u fenofazi razvoja listova; devet i više listova razvijeno (BBCH 19).
 
 
 
Vizuelnim pregledom biljaka, na listovima je registrovano prisustvo simptoma suve truleži uljane repice (Phoma lingam).
 
 
 
Prisustvo simptoma je registrovano na starijim listovima na do 20% biljaka. U okviru pega uočavaju se sitne crne tačkice koji predstavljaju piknide gljive, odnosno plodonosna tela gljive. U okviru piknida se formiraju piknospore koje služe za dalje zaražavanje i širenje patogena.
 
Simptomi su registrovani samo na starijim listovima uljane repice koji su požuteli. Međutim, simptomi se mogu javiti i na korenu, korenovom vratu, stablu i kasnije na mahunama. Sa lišća se infekcija širi na gornje delove biljaka.
 
Na parcelama je takođe pored prisustva simptoma pomenutog patogena, uočena i aktivnost poljskih glodara.
 
 
 
Poljoprivrednim proizvođačima se preporučuje obilazak i pregled useva i ukoliko se ustanovi prisustvo preko 10 aktivnih rupa po hektaru, preporuka je da se izvrši njihovo suzbijanje primenom rodenticida.
 
Za suzbijanje se koriste  gotovi mamci  i nakon postavljanja mamaka u rupe, potrebno je rupe obavezno zatrpati kako ne bi došlo do trovanja divljači na parceli.

Comments

There are no comments yet for this post.