Skip to main content

Kragujevac

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Kragujevac > Prilozi > Pojava larvi cikade Scaphoideus titanus
Pojava larvi cikade Scaphoideus titanus
Na području koje pokriva RC Kragujevac vinova loza se nalazi u različitim fazama cvetanja-od početka cvetanja, 10% cvetnih kapica opalo (BBCH 61) do ranog cvetanja, 30% cvetnih kapica opalo (BBCH 63).
 
Vizuelnim pregledom vinograda, na naličju lista konstatovano je prisustvo larvi cikada Scaphoideus titanus, prenosioca fitoplazme Flavescence doree koja prouzrokuje bolest zlatastog žutila vinove loze.
 
 
Ova štetočina pričinjava zanemarljive štete samom ishranom, ali pošto je vektor pomenute fitoplazme, neophodno je njeno suzbijanje. Ona prolazi kroz pet larvenih stupnjeva pre nego što postane odrasla jedinka, a infektivna postaje od trećeg. Stoga se u ovom trenutku, na samom početku njene pojave, hemijske mere borbe ne preporučuju.
 
Ženke polažu jaja tokom septembra na starijim lastarima vinove loze, tako da štetočina prezimljava u formi jaja. Mlađe larve se od juna hrane na naličju listova, a imago se pojavljuje od jula i nastavlja sa ishranom kada bolest može preneti na okolne čokote. Da bi postala infektivna, jedinka se mora hraniti na zaraženim biljkama nekoliko sati, a potrebno je da prođe inkubacioni period od 21 dan i tek posle toga je u stanju da bolest prenese dalje.
 
RC Kragujevac nastavlja sa praćenjem ovog insekta i blagovremeno će obavestiti o vremenu za tretman. 

Comments

There are no comments yet for this post.