Skip to main content

Region Jagodina

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Jagodina > Prilozi > Siva trulež (Botrytis cinerea) na paradajzu
Siva trulež (Botrytis cinerea) na paradajzu
Na području delovanja RC Jagodina, usev  paradajza u plasteničkoj proizvodnji se nalazi u fenofazi razvoja i početak sazrevanja ploda (BBCH 73-81).
 
Obilaskom useva paradajza na punktu Duboka u plasteničkoj proizvodnji, registrovano je prisustvo simptoma sive truleži, prouzrokovač gljiva Botrytis cinerea. Simptomi su registrovani sporadično, na malom broju biljaka.
 
 
Prouzrokovač sive truleži je veoma rasprostranjen i štetan patogen koji predstavlja problem  pri gajenju paradajza u zaštićenom prostoru. Štete najčešće nastaju u objektima u kojima nije pravilno regulisana temperatura i vlažnost vazduha.
 
Infekcija ovom gljivom može nastati u svim fenofazama razvoja biljaka. Kod biljaka koje su u fazi rasađivanja, patogen izaziva poleganje rasada i napadnute biljke brzo propadaju.
Karakteristična je pojava vodenastih pega koje prstenasto obuhvataju stablo.Pojavljuje se i siva prevlaka od sporonosnih organa gljive.Dolazi do sušenja i propadanja biljke iznad mesta prodiranja gljive u biljno tkivo.
 
Suzbijanje bolesti nakon pojave je dosta teško, zato treba preduzeti preventivne mere da do infekcije ne dođe.
 
Osnovna mera u cilju sprečavanja pojave sive truleži u zatvorenom prostoru jeste regulisanje temperature i vlažnosti vazduha i zemljišta. Treba smanjiti zalivanje i povećati provetravanje. Obolele biljne  delove treba redovno odstranjivati.
 
Za suzbijanje sive truleži, u usevima paradajza su registrovani sledeći fungicidi:
 
Switch 62,5 WG, Atlas (a.m.ciprodinil+fludioksonil) u količini 0,6-0,8 kg/ha, karenca 3 dana,
Linus (ciprodinil+tebukonazol) 1,6-2 l/ha, karenca 7 dana.
 
Prilikom upotrebe fungicida obavezno se treba pridržavati propisane karence!

Comments

There are no comments yet for this post.