Skip to main content

Region Jagodina

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Jagodina > Prilozi > Pojava truleži na plodovima breskve (Monilinia)
Pojava truleži na plodovima breskve (Monilinia)
Na području delovanja RC Jagodina zasadi breskve se zavisno od sortimenta nalaze u fazi od početka obojavanja ploda, srednje i kasne sorte, do plodovi zreli, berba u toku, rane sorte (BBCH 81-85)
 
Vizuelnim pregledom pojedinih zasada ranih sorti bresaka  registrovana je pojava simptoma truleži ploda breskve.Prouzrokovači su razne gljive iz roda Monilinia.
 
 
Česte i obilne padavine u proteklom periodu  pogodovale su razvoju ovih gljiva koje najznačajnije štete prouzrokuju u vreme sazrevanja plodova. Usled nepravovremene hemijske zaštite, u pojedinim zasadima je došlo do pojave truleži u većem intenzitetu.
Infekcije ovim patogenom najčešće nastaju na mestima rana ili povreda. Napadnuti plodovi omekšavaju, na tkivu ploda dolazi do sporulacije. Plodovi se suše i pretvaraju u mumiju.
Pored pravovremene hemijske zaštite, u borbi protiv ovih patogena, treba sprovesti i agrotehničke mere koje se ogledaju u podizanju zasada na propusnim terenima, a redove postavljati u pravcu dominantnih vetrova radi provetravanja.
 
 
 
 
Preporuka je da se zaraženi plodovi uklone iz zasada zato što predstavljaju izvor  infekcije za narednu vegetaciju.

Comments

There are no comments yet for this post.