Skip to main content

Region Jagodina

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Jagodina > Prilozi > Pojava plamenjače kukuruza Sclerophthora macrospora
Pojava plamenjače kukuruza Sclerophthora macrospora
Na teritoriji RC Jagodina vizuelnim pregledom zasada kukuruza utvrđeno je prisustvo plamenjače kukuruza Sclerophthora macrospora u pojedinim parcelama.
 
Na teritoriji Pomoravskog okruga, U Levačkom kraju opština Rekovac, u mestu Loćika i drugim lokalitetima opštine Jagodine na parcelama koje su bile poplavljene kada je kukuruz bio u fazi razvoja 3-4 lista, došlo je do pojave plamenjače kukuruza Sclerophthora macrospora.
 
Vreme infekcije plamenjače kukuruza je pri vlažnom vremenu, inficiraju se  mlade biljke u ranim fazama razvoja i zaražene biljke postaju kržljave dolazi do promene boje, deformacije metlice. Da ne bi došlo do pojave preporučuje se dreniranje zemljišta da se ne bi zadržavala voda, suzbijanje i uništavanje korovskih biljaka, vodoti računa gde se seje kukuruz, ne koristiti parcele sa visokim nivoom podzemnih voda kao ni parcele u kojima se zadržava voda. Tokom perioda poplava oospore klijaju i proizvode plivajuće zoospore koje napadaju mlade tačke, metlicu zahvata proliferacija i dolazi do potpunog deformiteta biljke. Usled napada plamenjače kukuruza dolazi do pucanja klipa, sužavanja lišća i odsustva formiranja metlice i klipova. Vrlo je retka pojava da bi se preduzimale mere zaštite, plodored je obavezan kao i gajenje manje osetljivih sorti.
 
 
 

Comments

There are no comments yet for this post.