Skip to main content

Region Jagodina

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Jagodina > Prilozi > Zdravstveno stanje ozime pšenice i ječma
Zdravstveno stanje ozime pšenice i ječma
Na području delovanja RC Jagodina, usevi ozime pšenice i ječma se, u zavisnosti od rokova setve, nalaze u različitim fazama bokorenja.
Pšenica je u fazi drugo do peto sekundarno stablo vidljivo (BBCH 22-25), a ječam u fazi treće do sedmo sekundarno stablo vidljivo (BBCH 23-27).
 
Vizuelnim pregledom ozimih žita na više lokaliteta (Lanište, Bukovče, Šuljkovac, Štiplje, Trnava, Glavinci), registrovana su oštećenja na listovima od niskih temperatura u proteklom periodu.
Period od 12.2.do 17.02. pratile su konstantno niske temperature vazduha (ispod nule), kako noćne tako i dnevne, a minimalna temperatura zabeležena je 16.02. od čak -14,3 °C. U navedenom periodu nije bilo snežnog pokrivača.
 
 
Oštećenja se uočavaju kao uvenuće i sušenje listova biljaka pšenice i ječma. Najveća oštećenja se registruju kod useva iz ranijih i optimalnih rokova setve.
 
 
 
I ako su u prethodnom periodu na usevima ječma registrovani simptomi mrežaste pegavosti ječma (Pyrenophora teres), sada se ti simptomi ne uočavaju zbog oštećenja lisne mase usled izmrzavanja.
 
Takođe, vizuelnim pregledima nije registrovano prisustvo simptoma drugih bolesti, kao ni štetočina, kako u usevima ječma tako i u usevima pšenice.
 
RC Jagodina nastavlja sa praćenjem zdravstvenog stanja ozimih žita.

Comments

There are no comments yet for this post.