Skip to main content

Region Jagodina

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Jagodina > Prilozi > Pegavost lista kruške (Mycosphaerella pyri)
Pegavost lista kruške (Mycosphaerella pyri)

Na području delovanja RC Jagodina vizuelnim pregledom zasada krušaka, na pojedinačnim stablima, registrovano je prisustvo simptoma pegavosti lista kruške (Mycosphaerella pyri).

 
 

Ovaj patogen je široko rasprostranjen u našoj zemlji, ali za sada ne predstavlja ekonomski značajnu bolest u zasadima gde se redovno sprovode hemijske mere zaštite. Najveće štete može prouzrokovati u rasadničkoj proizvodnji i na zasadima malih površina, na okućnicama i vikendicama, koji nisu u intenzivnoj proizvodnji.

 

Simptomi se javljaju na licu i naličju lista u vidu nepravilnih, sitnih pega, a u njihovom centru formiraju se crni, razbacani piknidi. Na jednom listu se može formirati više pega koje se vremenom spajaju pri čemu se stvaraju veće nekrotične površine. Prilikom jačeg napada može doći do opadanja lišća krajem leta. Ova bolest se retko javlja i na plodovima.

 

Parazit prezimljava u opalom lišću. U toku zime i u proleće formiraju se peritecije sa askusima i askosporama. U proleće (tokom aprila i maja), sa povoljnim uslovima, dolazi do oslobađanja askosopra koje vrše infekcije. Primarne zaraze nastaju samo od askospora  i traju veoma kratko, svega nekoliko kišnih dana. Nakon primarnih infekcija nastupa period inkubacije koji traje 14 dana, a posle mesec dana, u okviru pege formiraju se piknidi sa piknosporama. Piknospore izazivaju sekundarne infekcije u toku vegetacije. U povoljnim vremenskim uslovima, kada ima dovoljno kiše za rasejavanje piknospora, dolazi do jačih zaraza.

 

U cilju suzbijanja prouzrokovača lisne pegavosti kruške se ne sprovode posebne mere zaštite, već se ona uspešno suzbija u okviru sprovođenja mera zaštite kruške od prouzrokovača čađave krastavosti kruške (Venuria pirina).

Comments

There are no comments yet for this post.