Skip to main content

Region Jagodina

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Jagodina > Prilozi > Prisustvo štetočina u kukuruzu
Prisustvo štetočina u kukuruzu
Na području delovanja RC Jagodina, usevi kukuruza se nalaze u fazi razvoja lista (BBCH 18-19).
 
Vizuelnim pregledima useva kukuruza registrovano je prisustvo jajnih legala prve generacije kukuruznog plamenca (Ostrinia nubilalis) na do 3% biljaka. Prva generacija kukuruznog plamenca oštećuje stablo kukuruza što utiče na smanjenje prinosa, jače je poleganje biljaka. Druga generacija oštećuje klip i na oštećenim biljkama intenzivnije je prisustvo bolesti na klipu. Mere zaštite od ove štetočine se kod semenskog kukuruza i kukuruza šećerca sprovode kada su na 5% biljaka prisutna jajna legla i na početku piljenja larvi.
 
Takođe, u pregledu useva kukuruza su registrovana i jajna legla povrtne stenice (Nezara viridula) na 2% biljaka. Ovo je polifagna štetočina koja poslednjih godina pričinjava velike štete u usevima povrća i to uglavnom u ekstenzivnim proizvodnjama. Direktne štete nastaju usled ishrane stenica koje sisaju sokove biljaka.
 
 
Vizuelnim pregledom useva registrovano je prisustvo kolonija lisnih vaši (Aphididae) na do 10% biljaka.
Lisne vaši prouzrokuje direktne štete usled ishrane, ali su i vektori virusnih oboljenja. Jedan od najznačajnijih virusa u proizvodnji kukuruza koji se prenosi vašima je Virus mozaične kržljavosti kukuruza (Maize dwarf mosaic virus, MDMV).
 
Prisustvo imaga muharovog buvača (Phyllotreta vittula) utvrđeno je na 5% biljaka. Buvač može da nanese značajne štete u početnim fazama razvoja kukuruza i to izgrizajući lišće, dok u ovim fazama razvoja nije previše štetan.
 
 
 
RC Jagodina nastavlja sa praćenjem zdravstvenog stanja useva kukuruza.

Comments

There are no comments yet for this post.