Skip to main content

Region Bačka Topola

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Bačka Topola > Prilozi > Dysaphis plantaginea (pepeljasta vaš jabuke)
Dysaphis plantaginea (pepeljasta vaš jabuke)
Na lokalitetu Bačka Topola, u zasadu jabuke, registrovano je prisustvo pepeljaste vaši u intenzitetu napada od 0,25%.Pepeljasta vaš je sivkasto-ružičaste ili smeđe boje, veličine 2-2,5 mm.Pokrivena je brašnastim izlučevinama.Krilati oblici su crni sa sjajnom pegom na sredini abdomena.Prezimljava u stadijumu jajeta, najčešće na 2-3godišnjim stablima jabuke. Larve izlaze iz jaja u fenofazi B-C po Fleckingeru (početak otvaranja pupoljaka -zeleni vrh).U ovim fenofazama vaši osnivačice se hrane pupoljcima. U vreme cvetanja kolonije mogu biti mnogobrojne.Krilate forme se javljaju od maja i tada preleću na letnjeg domaćina bokvicu ( Plantago spp.)U septembru se vraćaju na jabuku gde polažu zimska jaja.
Napadnuto lišće (prvo vršno) se kovrdža oko sredine,požuti i osuši se.Mladari zaostaju u porastu ,plodovi su kržljavi ,deformisani i otpadaju.Mladi plodovi, mladari i napadnuto lišće obilno su prekriveni mednom rosom.Najveće štete nastaju pri jakom napadu u vreme cvetanja jabuke.
Kritičan broj  je 1-2 zaražena mladara /100 pregledanih , pre cvetanja.Sve agrotehničke mere koje za posledicu imaju dobro zdravstveno stanje voćaka, negativno deluju na brojnost lisnih vaši.Intenzivno nehomogeno đubrenje, gust sklop, nepravilna rezidba i nepravilna primena insekticida za suzbijanje dr.štetočina , a koja je dovela do promene ravnoteže između lisnih vaši i njihovih prirodnih neprijatelja, sve to prouzrokuje  povećanu brojnost lisnih vaši.Za suzbijanje pepeljaste vaši koristiti neki od sl. insekticida:
  • Nurelle D, Konzul( a.m. hlorpirifos+cipermetrin) 0,075%-0,1%
  • Afinex ( a.m. acetamiprid) 0,02%-0,025%

Comments

There are no comments yet for this post.