Skip to main content

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja

Go Search
Home
Terenski rezultati
  
Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Preporuke_BD > borovnica  

Web Part Page Title Bar image
borovnica

 Izaberi region

Select
NormalBačka Topola
NormalBeograd
NormalČačak
NormalJagodina
NormalKikinda
NormalKnjaževac
NormalKosovska Mitrovica
NormalKragujevac
NormalKraljevo
NormalKruševac
NormalLeskovac
NormalLoznica
NormalMladenovac
NormalNegotin
NormalNiš
NormalNovi Pazar
NormalNovi Sad
NormalPančevo
SelectedPirot
NormalPožarevac
NormalProkuplje
NormalRuma
NormalSenta
NormalSmederevo
NormalSombor
NormalSremska Mitrovica
NormalSubotica
NormalŠabac
NormalUžice
NormalValjevo
NormalVranje
NormalVrbas
NormalVršac
NormalZaječar
NormalZrenjanin
NormalSvi regioni

 Preporuke

Štetni organizmi
Expand/Collapse Created : 14.11.2022 ‎(1)
Zaštita borovnice14.11.2022 9:06Monilioza (Monilia laxa)

Na području delovanja RC Pirot, zasadi borovnice se nalaze u fenofazi od početak obezbojavanja lišća do 50% lišća požutelo i opalo (BBCH 90-93).

 

(fenofaza borovnice)

Proizvođačima se preporučuje da u fazi kada opadne minimum 60-70% lisne mase sprovedu hemijski tretman preparatom na bazi bakra. Sprovođenje ovog tretmana ima za cilj da se smanji infektivni potencijal prouzrokovača uvenuća i sušenja cvetova i izdanaka borovnice (Monilinia vaccinii-corymbosi), antraknoze borovnice (Colletotrichum gleosporoides), pegavosti lista i izdanaka borovnice (Septoria albopunctata), truleži korena borovnice (Phytophtora cinnamomi) i drugih u narednoj godini.

Za sprovođenje tretmana se preporučuje primena preparata:

  • Cuprablau Z 35 WP (a.m. bakar-oksihlorid) u količini primene 2-3 kg/ha.

Preporuka je da se tretman sprovede po mirnom i suvom vremenu, bez vetra, kada je temperatura vazduha preko 7oC. Prilikom sprovođenja tretmana trebalo bi koristiti veću količinu vode, kako bi se biljka „okupala“ i kako bi depozit preparata dospeo do svih delova biljaka.

Takođe, preporučuje se i sprovođenje mehaničkih mera koje podrazumevaju orezivanje i uništavanje zaraženih biljnih delova, kao i sakupljanje i iznošenje opalog lišća iz zasada gde je to moguće.

Region: Pirot
Expand/Collapse Created : 3.6.2022 ‎(1)
Zaštita borovnice3.6.2022 12:23Siva trulež (botrytis cinerea)

Na području delovanja RC Pirot, zasadi borovnice se u zavisnosti od lokaliteta i sortimenta nalaze u različitim fazama razvoja plodova; od faze u osnovi cvasti vidljivi prvi plodovi, do 50% plodova formirano (BBCH 71-75).

 

(velika slika)

Od ponedeljka je za naš region najavljeno nestabilno vreme sa padavinama uz visoke temperature vazduha. Faza razvoja plodova u kojoj se borovnica trenutno nalazi je jako osetljiva na infekcije gljivom prouzrokovačem sive truleži (Botrytis cinerea). Najavljene vremenske prilike mogu stvoriti povoljne uslove za ostvarenje infekcije pomenutim patogenom, te se proizvođačima preporučuje da sprovedu hemijske mere zaštite. Tretman treba sprovesti pre najaljenih padavina fungicidom:

  • Teldor 500 SC (a.m. fenheksamid) u količini 1,5 l/ha
Region: Pirot
Expand/Collapse Created : 25.5.2022 ‎(1)
Zaštita borovnice25.5.2022 8:15Monilioza (Monilia laxa); Siva trulež (botrytis cinerea)

Na području delovanja RC Pirot, zasadi borovnice se u zavisnosti od sortimenta i lokaliteta nalaze u različitim fazama razvoja; od faze puno cevtanje, najmanje 50% otvorenih cvetova, preve krunice opadaju, do faze kraj cvetanja, sve krunice opale (BBCH 65-69).

(faza razvoja i simptom Monilije)

Vizuelnim pregledom borovnice registrovano je prisustvo simptoma uvenuća i sušenja cvetova i izdanaka borovnice (Monilinia vaccinii-corymbosi) u niskom intenzitetu napada. Od petka je za region Pirota najavljeno nestabilno vreme a padavinama, koje uz trenutnu osetljivu fazu cvetanja borovnice stvaraju povoljne uslove za infekciju gljivom prouzrokovačem sive truleži (Botrytis cinerea) i pogoduju daljem razvoju i širenju uvenuću i sušenja cvetova i izdanaka borovnice (Monilinia vaccinii-corymbosi).

Proizvođačima se preporučuje, da u cilju zaštite borovnice od navedenih patogena, pre najavljenih padavina, obave fungicidni tretman:

  • Switch 62,5 WG ili Atlas (a.m. ciprodinil+fludioksonil) u količini 1 kg/ha.
Region: Pirot
Expand/Collapse Created : 29.4.2022 ‎(1)
Zaštita borovnice29.4.2022 13:41Siva trulež (botrytis cinerea); Monilioza (Monilia laxa)

Na teritoriji delovanja RC Pirot, borovnica se nalazi u fenofazi cvetanja, prvi cvetovi otvoreni (BBCH 60).

 

(velika slika)

Najavljeno nestabilno vreme, sa padavinama, uz povećanu vlažnost, u fazi cvetanja borovnice može stvoriti povoljne uslove za infekciju gljivama pruzrokovačima sušenja cvetova i izdanaka (Monilinia vaccinii-coymbossi) i sive truleži (Botrytis cinerea).  

Preporuka proizvođačima je da izvrše fungicidni tretman, u cilju zaštite od navedenih patogena, pre najavljenih padavina, nekim od registrovanih fungicida:

  • Switch 62,5 WG, Atlas (a.m. ciprodinil+fludioksonil) u količini 1 kg/ha
Region: Pirot
Expand/Collapse Created : 3.3.2022 ‎(1)
Zaštita borovnice3.3.2022 11:17Monilioza (Monilia laxa)

Na području delovanja RC Pirot zasadi borovnice se nalaze u fenofazi od početak bubrenja pupoljaka do kraj bubrenja pupoljaka (BBCH 01-03).

 

(zasad borovnice)

U toku je rezidba borovnice nakon koje se preporučuje tretman u cilju dezinfekcije rana nastalih rezidbom i smanjenja infektivnog potencijala bolesti i štetočina primenom kombinacije preparata na bazi bakra i mineralnog ulja:

  • Cuprablau Z 35 WP (a.m. bakar oksihlorid) 2-3 kg/ha ili
  • Cuprozin 35 WP (a.m. bakar-oksihlorid) u koncentarciji 0,35%

+

  • Galmin, Galmin 800 (mineralno ulje) 20 l/ha.

Tretman bi trebalo sprovesti po mirnom vremenu, bez padavina na temperaturi vazduha iznad 5°C

Region: Pirot
Expand/Collapse Created : 9.6.2021 ‎(1)
Zaštita borovnice9.6.2021 12:44Siva trulež (botrytis cinerea)

Na području delovanja RC Pirot,  zasadi borovnice su u fenofazi plodovi od 70% do 90%  krajnje veličine (BBCH 77-79).

 

 

 

Za teritoriju Pirotskog okruga se za naredni period najavljuje nestabilno vreme sa padavinama, koje u osetljivoj fazi razvoja plodova u kojima se nalazi borovnica, može stvoriti povoljne uslove za ostvarenje infekcije  prouzrokovačem sive truleži (Botrytys cinerea).

 

Proizvođačima se preporučuje da, u cilju zaštite borovnice od navedenog patogena, primene hemijske mere zaštite fungicidom:

·       a.m. fenheksamid, preparat Teldor 500 SC u količini 1,5 kg/ha.

Region: Pirot
Expand/Collapse Created : 18.5.2021 ‎(1)
Zaštita borovnice18.5.2021 13:49Siva trulež (botrytis cinerea)

Na teritoriji RC Pirot zasadi borovnice se u zavisnosti od sortimenta i nadmorske visine nalaze u fazi puno cvetanje: najmanje 50% otvorenih cvetova; prve krunice opadaju do kraj cvetanja: sve krunice opale (BBCH 65-69). 

 

 

 

Ovo je veoma osetljiva faza borovnice, kada uz prisustvo padavina, može doći do ostvarenja infekcije prouzrokovačima sive truleži (Botritis cinerea) i uvenuća i sušenja cvetova i izdanaka borovnice (Monilinia vaccinii-corymbosi).

 

 

 

U narednim danima se očekuje nestabilno vreme sa padavinama, pa se proizvođačima preporučuje da, u cilju zaštite borovnice, sprovedu tretman nekim od preparata:

·       Atlas ili Switch 62,5 WG (ciprodinil+ fludioksonil) u količini od 1 kg/ha.

Region: Pirot
Expand/Collapse Created : 28.4.2021 ‎(1)
Zaštita borovnice28.4.2021 13:17SVI

Na teritoriji RC Pirot, zasadi borovnice se nalaze u različitim fenofazama razvoja, zavisno od lokaliteta i nadmorske visine (BBCH 53-55) pucanje pupoljaka: ljuspice se odvajaju, vidljivi delovi zelenih ili crvenkastih listića do prvi cvetovi otvoreni,(kompaktna cvast), vidljivi iza razvijenih listova.

U osetljivoj faze cvetanja borovnice i uz prisustvo visoke vlažnosti  mogu se stvoriti  povoljni uslovi za ostvarenje infekcija  prouzrokovačem sive truleži (Botritis cinerea) i moniloza (Monilinia vaccinia-coymbosi).

U cilju zaštite od navedenih patogena, u fazi cvetanja borovnice i pred padavine koje se najavljuju početkom sledeće nedelje, preporučuje se primena  nekog od registrovanih fungicida:

  • Switch 62,5 WG, Atlas (a.m. ciprodinil + fludioksonil)  1 kg/ha.
Region: Pirot
Expand/Collapse Created : 5.3.2021 ‎(1)
Zaštita borovnice5.3.2021 11:35SVI

Zasadi borovnice na području RC Pirot se nalaze u fenofazi BBCH 03, kraj bubrenja pupoljaka, ivice ljuspica svetlo obojene.

Rezidba borovnice je pri kraju, preporuka proizvođačima je tretman zasada borovnice nakon rezidbe, preparatima na bazi bakra u kombinaciji sa mineralnim uljima u cilju smanjenja infektivnog potencijala prouzrokovača bolesti i štetočina:

·       preparat Cuprablau Z 35 WP (a.m. bakar oksihlorid) u količini 2-3 kg/ha 

u kombinaciji sa

·       preparatom Galmin, Galmin 800 (a.m.mineralno ulje) u koncentraciji 2%.

Region: Pirot
Expand/Collapse Created : 4.6.2020 ‎(1)
Zaštita borovnice4.6.2020 13:25Siva trulež (botrytis cinerea)

Na području RC Pirot, zasadi borovnice se nalaze u fazi razvoj ploda.

Borovnica se trenutno nalazi u osetljivoj fazi razvoja, u fazi intenzivnog razvoja plodova. Česte padavine ovih dana, kao i najava padavina u narednim danima, stvaraju  povoljne uslove za infekcije gljivom koja prouzrokuje sivu trulež (Botrytis cinerea).

Proizvođačima se preporučuje da, pred najavljene padavine, sprovedu tretman fungicidom:

·      Luna Sensation (a.m. fluopiram + trifloksistrobin) 0,6-0,8 l/ha (fungicid registrovan za suzbijanje sive truleži u zasadima maline i jagode).

Region: Pirot
1 - 10 Next