Skip to main content

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja

Go Search
Home
Terenski rezultati
  
Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Preporuke > Zaštita kukuruza  

Preporuke: Zaštita kukuruza

Open

Naslov preporuke

Zaštita kukuruza 

Tekst

Na području delovanja RC Bačka Topola, usevi kukuruza su u fazi od rane mlečne zrelosti do približno sva zrna dostigla krajnju veličinu (BBCH 73-79).

Vizuelnim pregledom useva merkantilnog kukuruza i kukuruza šećerca, registrovano je prisustvo novopoloženih jajnih legala kukuruznog plamenca (Ostrinia nubilalis) na do 11% biljaka. Poslednjih dana na svetlosnim lovnim lampama registruju se značajne brojnosti imaga ove štetočine (na dnevnom nivou od 400 do 500 jedinki) i trenutno se nalazimo u periodu intenzivnog polaganja jaja i piljenja larvi druge generacije kukuruznog plamenca.

Jajno leglo kukuruznog plamenca

Prošli  tretman je preporučen 27.7., te se  proizvođačima preporučuje  da izvrše vizuelni pregled radi registrovanja novopoloženih jajnih legala ove štetočine. Ukoliko se pregledom naličja listova ustanovi prisustvo novopoloženih jajnih legala, preporučuje se primena nekog od sledećih insekticida:

·        Coragen 20 SC (a.m.hlorantraniliprol) u količini 0,14-0,2 l/ha ,karenca 14 dana

Ili

·        Ampligo 150 ZC (a.m.hlorantraniliprol+lambda-cihalotrin) u količini 0,2-0,25 l/ha, karenca 7 dana.

U usevima kukuruza šećerca gde se u narednom periodu očekuje početak berbe strogo treba voditi računa o karenci primenjenih insekticida!

Zabranjena je primena insekticida u usevima u kojima je berba u toku!

Važno je napomenuti da se sa suzbijanjem insekata sprečava stvaranje otvora i rana na klipovima od ishrane larvi, čime se u značajnoj meri umanjuje i mogućnost infekcije klipova fitopatogenim gljivama koje u specifičnim uslovima mogu sintetizovati štetne mikotoksine!

Region

Bačka Topola 

Štetni organizmi

Kukuruzni plamenac (ostrinia nubilalis) 

Usev/zasad

Kukuruz 
Approval Status Approved 
 
Attachments
Content Type: Discussion
Created at 4.8.2021 12:20  by Mira Gašpar 
Last modified at 4.8.2021 18:28  by Milena Marčić