Skip to main content

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja

Go Search
Home
Terenski rezultati
  
Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Preporuke > Zaštita višnje  

Preporuke: Zaštita višnje

Open

Naslov preporuke

Zaštita višnje 

Tekst

Na području delovanja RC Niš, zasadi višnje se nalaze u fazi razvoja ploda, plod oko polovine krajnje veličine (BBCH 75).

velika slika

Najavljeno nestabilno vreme sa padavinama može stvoriti povoljne uslove za ostvarenje infekcije prouzrokovačem pegavosti lista višnje i trešnje (Blumeriella jaapii). U cilju zaštite lisne mase, pred najavljene padavine, preporučuje se primena fungicida:

Agrodin 65 WP (a.m.dodin) 0,1% (karenca 21 dan).

Na feromonskim klopkama u Nišavskom okrugu registrovani su povećani ulovi imaga trešnjine muve (Rhagoletis cerasi), te se u narednom periodu prognozira jak napad ove štetočine. U narednim danima očekuje se napredovanje faze razvoja višnje (početak obojavanja plodova) i početak polaganja jaja ove štetočine.

velika slika

U pojedinim zasadima u regionu registrovano je prisustvo imaga žilogriza (Capnodis tenebrionis) i imaga šiljokrilca (Perotis lugubris). S obzirom na biologiju ovih štetočina, njihovo suzbijanje zahteva integrisani pristup svih raspoloživih mera, kako pesticidnih tako i nepesticidnih.  

Dosadašnja praksa u cilju hemijskog suzbijanja imaga žilogriza i šiljokrilca u zasadima višanja bila je primena preparata na bazi aktivne matererije hlorpirifos. Međutim, ova aktivna materija je povučena iz upotrebe i sada ostaju na raspolaganju svega dva  insekticida iz grupe piretroida koji imaju dozvolu za primenu u zasadima višanja:

Decis 2,5 EC, Polux, Futocis EC 2,5, Konfuzija (a.m. deltametrin) 0,07% (karenca 14 dana)  ili

Lamdex (a.m lambda-cihalotrin) 0,05-0,07% (karenca 14 dana).

Ovi preparati registrovani su za suzbijanje imaga trešnjine muve.

S obzirom na izraženu problematiku hemijskog suzbijanja ovih štetočina, prednost treba dati svim preostalim merama koje su ključne za uspešnu zaštitu višanja od žilogriza i šiljokrilca:

- smanjenje populacije odraslih jedinki postavljanjem lovnih klopki (posude svetlijih boja u koje se sipa voćni sok), kao i otresanje stabala i skupljanje odraslih jedinki,

- zaštita zemljišta i prizemnog dela stabla PVC folijom u cilju sprečavanja ženki da odlože jaja,

- obrada zemljišta i navodnjavanje u cilju smanjenja brojnosti ispiljenih larvi,

- uklanjanje zaraženih i osušenih stabla sa korenom i njihovo spaljivanje, a rupu nakon vađenja istretirati zemljišnim insekticidom,

- upotreba zdravog sadnog materijala,

- odmaranje zemljišta (na iskrčenim parcelama 3-5 godina ne podizati voćnjak).

Region

Niš 

Štetni organizmi

Pegavost lišća višnje i trešnje (Blumeriella jaapii); Žilogriz (Capnodis tenebrionis); Šiljokrilac (Perotis lugubris); Trešnjina muva (rhagoletis cerasi) 

Usev/zasad

Višnja 
Approval Status Approved 
 
Attachments
Content Type: Discussion
Created at 19.5.2020 12:26  by RC Niš 
Last modified at 24.5.2020 8:30  by Boško Jezerkić