Skip to main content

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja

Go Search
Home
Terenski rezultati
  
Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Preporuke > Zaštita pšenice i ječma  

Preporuke: Zaštita pšenice i ječma

Open

Naslov preporuke

Zaštita pšenice i ječma 

Tekst

Na području delovanja RC Novi Sad setva kao i nicanje do sada posejanih površina pod strnim žitima je veoma otežano usled nedostatka vlage u zemljištu. Usevi koji su iznikli se nalaze u fazi jedan do dva lista razvijena (BBCH 11-12).

Vizuelim pregledom useva pšenice i ječma registrovano je prisustvo cikada (Cicadellidae) na 1 do 4% pregledanih biljaka kao i kolonija vaši (Aphididae) na 2 do 17% pregledanih biljaka.

Trenutni vremenski uslovi sa visokim dnevnim temperaturama i odsustvom padavina izuzetno pogoduju razvoju insekata. Pored direktnih šteta koje prouzrokuju usled ishrane, cikade i vaši su vektori izuzetno značajnih i destruktivnih virusa.

U ovom momentu postoji velika opasnost od zaraze useva pšenice i ječma sa virusima, te se poljoprivrednim proizvođačima preporučuje obilazak useva i pregled na prisustvo navedenih štetočina. Ukoliko se registruje njihovo prisustvo na 10% biljaka preporučuje se primena nekog od registrovanih insekticida:

·         Fobos EC, Bifenicus (bifentrin) 0,075 l/ha

·         Decis 2,5 EC, Futocis EC 2,5, Konfuzija (deltametrin) 0,2 – 0,3 l/ha

Region

Novi Sad 

Štetni organizmi

Lisne vaši na ratarskim usevima (aphididae); Cikade (cicadellidae); Virus žute patuljavosti ječma (barley yellow dwarf virus) 

Usev/zasad

Ječam; Pšenica 
Approval Status Approved 
 
Attachments
Content Type: Discussion
Created at 23.10.2019 10:56  by RC Novi Sad 
Last modified at 24.10.2019 13:28  by Boško Jezerkić